Laddbox till hemmet: Köpguide med allt du behöver veta

Här lär du dig allt du behöver veta om laddboxar till din elbil som du kan ha i hemmet.

Artikelns innehåll

Vad är en laddbox?

En laddbox, även kallad väggladdare, är en elapparat du kan använda för att ladda din elbil. Laddboxar du kan köpa idag kommer med en app som du kan styra allt viktigt med såsom elförbrukning och schemaläggning av laddningen.

Laddboxar för hemmet laddar din elbil ca 10 gånger snabbare än om du använt en stickkontakt. Värt att veta är också att Elsäkerhetsverket avråder från att man regelbundet laddar sin elbil med vägg- eller motorvärmaruttag.

Hur fungerar en laddbox?

En laddbox fungerar som ett ladduttag som laddar din elbil snabbare, säkrare och smartare än om du använt ett vanligt eluttag. Om något fel skulle ske vid laddningen bryts strömmen, och laddboxen aktiveras inte förrän alla kontakter är rätt hopkopplade.

Vad kostar en laddbox?

En laddbox kostar vanligtvis mellan 5 000–12 000 kronor inklusive det statliga avdraget på 50 % av totalkostnaden. Snittpriset för en laddbox är ca 7 500 kr. Faktorer som påverkar priset är främst märke, modell, effekt och byggkvalitet.

Ungefärliga priser för laddboxar

LaddboxPris utan bidragPris med bidrag
11 kW (standardbox)12 000 kr6 000 kr
22 kW (budgetbox)12 000 kr6 000 kr
22 kW (standardbox)15 000 kr7 500 kr
22 kW (pro-box)22 000 kr11 000 kr
22 kW (dubbla uttag)24 000 kr12 000 kr

Skillnaden mellan budget-laddboxar och pro-laddboxar är främst byggkvaliteten och väderbeständigheten. Uppskattningsvis klarar 90 % av alla elbilsägare sig med en budgetbox eller en standardbox.

Hur väljer man rätt laddbox?

Säkerställ att huvudsäkringen passar

Din huvudsäkring måste "orka med" att ge din laddbox den ström den behöver, annars kan det bli strömavbrott. Att ha en huvudsäkring på 16 A är vanligast, men det finns också huvudsäkringar med en effekt på 32 A.

Du ser vilken huvudsäkring du har genom att antingen kolla i husets elcentral, eller genom att kolla vilka säkringar du har i förrådet som passar din elcentral. Som du ser nedan har vi en huvudsäkring på 16 A på vårt kontor.

Antalet faser spelar roll

En annan sak som spelar roll är antalet faser laddboxen installeras på. Installeras laddboxen på en fas blir den maximala effekten som du kan ladda med 7,4 kW.

Men installeras laddboxen på 3 faser är den maximala effekten du kan ladda med 22 kW ifall huvudsäkringen har en effekt på 32 A. Laddboxar installeras i princip alltid på tre faser så det som bestämmer om du kan ladda med 22 kW är oftast storleken på din huvudsäkring.

Lastbalansering rekommenderas

Laddboxar med lastbalansering kan prata med ditt elnät och anpassa laddningsstyrkan för din laddbox beroende på hur förbrukningen är i hushållets elnät. Är elförbrukningen låg i villans elnät laddas din elbil snabbare och vice versa.

Det är vanligast att laddboxar har lastbalansering som en tilläggstjänst som gör att inköpspriset för boxen blir omkring 2 000 kr högre än normalt.

Laddboxar finns också som har inbyggd lastbalansering, vilket gör att du slipper köpa till det. Enstaka laddboxar utan stöd för lastbalansering finns också.

Installatören har koll på allt viktigt

Tänk på att installatören har full koll på allt som rör elektroniken och kan enkelt ta reda på saker som vilken huvudsäkring du har och om en 3-fas-installation är möjlig.

Installatören kommer också att rekommendera det bästa installationsalternativet sett till ditt köp av laddbox och förutsättningarna i ditt elnät.

Här nedan ser du en tabell på laddboxens maxeffekt beroende på fastighetens huvudsäkring och det antal faser den installerats på.

EffektHuvudsäkring
3.7 kW16 A (1-fas)
7.4 kW32 A (1-fas)
11 kW16 A (3-fas)
22 kW32 A (3-fas)

Se till att laddboxen har de funktioner du vill ha

Det är allt ifrån bra till nödvändigt om den laddbox du väljer uppfyller de krav vi berättar om nedan.

  • En användarvänlig app ska finnas för mobil, surfplatta och dator.
  • Stöd för RFID-taggning. RFID gör att du kan låsa och låsa upp boxen med en RFID-tagg.
  • En IP-klass på minst IP54. Ju högre IP-klass laddboxen har desto tåligare är den för t ex vatten och damm.
  • En maxeffekt på 22 kW. Nästan alla nya elbilar kan laddas i den snabbaste laddhastigheten, alltså 22 kW.
  • Inbyggd lastbalansering eller lastbalansering som tillval. Det är bra om du åtminstone får möjlighet att köpa till lastbalansering.
  • En produktgaranti på minst 3 år. Det finns laddboxar med 5 års garanti men det är inte lika vanligt.
  • Möjlighet till 3-fas-installation. Detta har i princip alla laddboxar som säljs idag.
  • Ett ladduttag som passar din elbil. Alla laddboxar som säljs idag fungerar med typ 2-uttag som är det ladduttag nästan alla elbilar i Sverige och Europa har. Skulle din elbil ha ett typ 1-uttag fungerar det också då i princip alla laddboxar är bakåtkompatibla med den äldre standarden.

Finns det något statligt stöd för laddboxar?

Ja, idag finns det ett grönt avdrag på 50 % av totalkostnaden på din laddbox. För att ha rätt till avdraget måste du ha intjänad skatt att dra av, och beställa både laddbox och installation från samma företag.

Vilka laddboxmärken finns det?

Nedan berättar vi om de största laddboxmärkena som säljer laddboxar som finns att köpa i Sverige.

Garo

Garo är ett svenskt laddboxföretag som tillverkar laddboxar som är av bra kvalitet, och som passar för det nordiska klimatet.

DEFA

DEFA är ett norskt företag som mest är känt för sina motorvärmare, men deras laddboxar håller också en hög kvalitet.

Charge Amps

Charge Amps är en svensk laddboxtillverkare som grundades 2012. De är bland annat kända för att göra riktigt bra laddboxar med dubbla uttag.

Easee

Norska Easee grundades 2018 och hade en populär laddbox som hette Easee Home. Den säljstoppades 2023 och det är oklart om den får säljas i Sverige igen. Idag har Easee inga laddboxar på den svenska marknaden.

Vanliga frågor

Vilka fördelar finns med att skaffa laddbox?

De främsta fördelarna med att skaffa laddbox är att du laddar din elbil säkrare, snabbare och billigare.

Är det billigast att ladda bilen hemma?

Ja, det är billigast att ladda bilen hemma jämfört med de priser du måste betala när du laddar bilen på en publik laddstation. Generellt kostar det minst tre gånger så mycket att ladda sin elbil på en publik laddstation.

Kan jag installera laddstationen själv?

Nej, du får inte installera laddboxen själv. Elektrisk utrustning som är fast monterad, såsom laddboxar och solpaneler, är det bara certifierade installatörer som får installera.

Hur snabbt går det att ladda sin elbil med en laddbox?

Har du en laddbox med en maxeffekt på 22 kW, och en bil med stöd för den laddhastigheten, tar det normalt mellan 3–4 timmar att ladda din elbil från 0–80 %.

Får jag en dyrare elräkning när jag har laddbox?

Ja, du får en dyrare elräkning är normalt när du har laddbox, men trots det tjänar du pengar på att ha en laddbox i hemmet. Detta beror på att du laddar din elbil betydligt billigare hemma jämfört med laddning vid publika snabbladdare.

Klarar laddboxar av snö och regn?

Ja, alla laddboxar som säljs i Sverige klarar av snö och regn.

Vilka underhållskrav har en laddbox?

Laddboxar kräver minimalt med underhåll. Allt du behöver göra är att se till att laddboxen är hel, ren och att inget onormalt slitage finns som kan påverka laddningen.

Kan jag ta med laddboxen när jag flyttar?

Nej, vanligtvis inte. Säljer du din villa via en mäklare tillhör all fast installerad egendom köparen om inget annat är avtalat.

Läs mer: 5 anledningar att skaffa hemlarm

Medelvärde: 5 Antal betyg: 4

Martin Johansson

För Martin har intresset för natur och trädgård har kommit i vuxen ålder. Martin arbetar mest med det tekniska på Trädgårdstipset, men ibland skriver han också artiklar.

Du kanske också gillar detta

Dahlia: Plantering och skötsel (Guide)

Läs mer

Idegran: Skötseltips och Fakta

Läs mer

Gurka: Odlingstips och skötselråd (Guide)

Läs mer

Sävenbom: Skötselråd och Fakta

Läs mer
cross-circle