20 ätliga blommor som kan odlas i din trädgård

Här berättar vi om 20 blommor som du både kan äta och odla i din trädgård.

20 ätliga blommor

  1. Gurkört
  2. Krasse
  3. Ringblomma
  4. Solros
  5. Blåklint
  6. Blåklocka
  7. Gräslök
  8. Lavendel
  9. Oregano
  10. Mynta
  11. Förgätmigej
  12. Blomsterböna
  13. Lejongap
  14. Kaprifol
  15. Isop
  16. Citronverbena
  17. Viol
  18. Tulpan
  19. Tusensköna
  20. Maskros

Nedan berättar vi om alla ätbara blommor vi precis nämnt.

1. Gurkört

Gurkörten har en blålila färg och smakar ungefär som gurka. Du kan äta både blad och blomma, och det är populärt att ha denna växt i allt ifrån drinken till pastasåsen.

Bild: Hans Berhard

2. Krasse

Krasse smakar ungefär som rädisa, och du kan äta både blommorna och de gröna bladen. Det är vanligast att ha krasse i sallader och som dekoration.

Bild: Navez

3. Ringblomma

Ringblomman smakar lite bittert och är vanligast att hitta i gul eller orange färg. Denna blomma sägs öka aptiten så normalt har man den i mat. Att göra te av ringblomman går också bra.

Bild: Betty Kai

4. Solros

Solrosen är vacker och lätt att odla. Det är vanligast att äta solrosknoppar kokta med smör till. För att lyckas med det kokar du solrosknopparna 5–10 min, och när de svalnat är de färdiga att äta.

Bild: Shirley B

5. Blåklint

Blåklint smakar inte så mycket men äta den kan du. Vanligtvis har man blåklint som dekoration till exempelvis teet.

Bild: Daligal

6. Blåklocka

Blåklockan används främst som dekoration till exempelvis salladen eller teet.

Bild: Wikimedia

7. Gräslök

Att gräslökens stjälk går att äta vet alla, men att blomman också går att njuta av är det inte alla som vet. Gräslöksblomman har en mild och god löksmak och passar bra på allt ifrån smörgårdstårta till sill.

Bild: Wikimedia

8. Lavendel

Lavendel har en blommig smak och fungerar bra som smaksättare i bland annat kakor och bröd.

Bild: JLPC

9. Oregano

Oregano har en mild kryddsmak och används bland annat som smaksättning på pizza.

Bild: Ivar Leidus

10. Mynta

Mynta har en mild smak och används bland annat som dekoration och som ingrediens i drinken Mojito.

Bild: CT Johansson

11. Förgätmigej

Förgätmigej används bland annat som dekoration till sallader och efterrätter, och även som smaksättare till te.

Bild: Sedum

12. Blomsterböna

Blomsterbönan har en stark smak och används ofta som topping på soppan eller salladen. De gröna baljorna går det bra att koka och äta som de är.

Bild: Eva K

13. Lejongap

Lejongap har en mild smak med bitter efterton. Blomman används främst som dekoration.

Bild: JLPC

14. Kaprifol

Kaprifol har en söt smak och används främst som salladsdekoration.

Bild: Menerke Blom

15. Isop

Isop används främst som dekoration och som smaksättare till te.

Bild: Sten

16. Citronverbena

Citronverbena har en mild citrussmak och används bland annat som smaksättare till te och soppa. Att garnera efterrätten med citronverbena är också populärt.

Bild: H. Zell

17. Viol

Viol har en varm, söt och blommig smak och används bland annat som dekoration till sallader och efterrätter.

Bild: Kjertil Lenes

18. Tulpan

Tulpan har kronblad som smakar ungefär som grönsallad. Tulpanen används främst som dekoration i sallader, men det går även att frysa in blombladen i iskuber och ha dem till bålen.

Bild: Dina L

19. Tusensköna

Tusenskönan har ätbara knoppar och blomblad som du bland annat kan använda som topping till salladen, som smaksättning till soppor och som smörgåspålägg.

Bild: H Zell

20. Maskros

Hela maskrosen är ätlig från rot och blad till blomma. Den smakar lite beskt men beskheten kan du till stor del bli av med genom att blötlägga maskrosen i ca 30 minuter. Maskrosen kan du bland annat ha som smaksättare till omelett, stuvning, pizza och paj.

Bild: Greg Hume
Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Martin Johansson

För Martin har intresset för natur och trädgård har kommit i vuxen ålder. Martin arbetar mest med det tekniska på Trädgårdstipset, men ibland skriver han också artiklar.

Du kanske också gillar detta

Tips för att ha en fin och respektfull minnesstund i trädgården

Läs mer

Rumsgran: Skötselråd och Fakta

Läs mer

Järnek: Plantering, Skötsel och Fakta

Läs mer

Bergtall: Skötselråd och Fakta

Läs mer
cross-circle