Här berättar vi om 20 blommor som du både kan äta och odla i din trädgård.
Nedan berättar vi om alla ätbara blommor vi precis nämnt.
Gurkörten har en blålila färg och smakar ungefär som gurka. Du kan äta både blad och blomma, och det är populärt att ha denna växt i allt ifrån drinken till pastasåsen.
Krasse smakar ungefär som rädisa, och du kan äta både blommorna och de gröna bladen. Det är vanligast att ha krasse i sallader och som dekoration.
Ringblomman smakar lite bittert och är vanligast att hitta i gul eller orange färg. Denna blomma sägs öka aptiten så normalt har man den i mat. Att göra te av ringblomman går också bra.
Solrosen är vacker och lätt att odla. Det är vanligast att äta solrosknoppar kokta med smör till. För att lyckas med det kokar du solrosknopparna 5–10 min, och när de svalnat är de färdiga att äta.
Blåklint smakar inte så mycket men äta den kan du. Vanligtvis har man blåklint som dekoration till exempelvis teet.
Blåklockan används främst som dekoration till exempelvis salladen eller teet.
Att gräslökens stjälk går att äta vet alla, men att blomman också går att njuta av är det inte alla som vet. Gräslöksblomman har en mild och god löksmak och passar bra på allt ifrån smörgårdstårta till sill.
Lavendel har en blommig smak och fungerar bra som smaksättare i bland annat kakor och bröd.
Oregano har en mild kryddsmak och används bland annat som smaksättning på pizza.
Mynta har en mild smak och används bland annat som dekoration och som ingrediens i drinken Mojito.
Förgätmigej används bland annat som dekoration till sallader och efterrätter, och även som smaksättare till te.
Blomsterbönan har en stark smak och används ofta som topping på soppan eller salladen. De gröna baljorna går det bra att koka och äta som de är.
Lejongap har en mild smak med bitter efterton. Blomman används främst som dekoration.
Kaprifol har en söt smak och används främst som salladsdekoration.
Isop används främst som dekoration och som smaksättare till te.
Citronverbena har en mild citrussmak och används bland annat som smaksättare till te och soppa. Att garnera efterrätten med citronverbena är också populärt.
Viol har en varm, söt och blommig smak och används bland annat som dekoration till sallader och efterrätter.
Tulpan har kronblad som smakar ungefär som grönsallad. Tulpanen används främst som dekoration i sallader, men det går även att frysa in blombladen i iskuber och ha dem till bålen.
Tusenskönan har ätbara knoppar och blomblad som du bland annat kan använda som topping till salladen, som smaksättning till soppor och som smörgåspålägg.
Hela maskrosen är ätlig från rot och blad till blomma. Den smakar lite beskt men beskheten kan du till stor del bli av med genom att blötlägga maskrosen i ca 30 minuter. Maskrosen kan du bland annat ha som smaksättare till omelett, stuvning, pizza och paj.