Här lär du dig allt om hur du odlar gurka i din trädgård eller i ditt växthus.
Du ska ha en gurka som passar de förutsättningar du har. Det finns många gurkor som kräver växthusodling, men det finns också gott om gurkor du kan odla i kruka eller direkt i marken.
Att odla gurka är relativt enkelt och något som nybörjare inom trädgård och odling vanligtvis klarar av. Här nedan beskriver vi hur du odlar gurka - steg för steg.
Att odla din gurka i marken eller i växthus direkt från frö går bra, men det bästa är att förså gurkorna inomhus eller att köpa färdiga plantor.
Förså gärna din gurka i en liten kruka, och plantera om gurkan eller sätt den i friland så fort den är stark nog att klara sig utomhus. Köper du en färdig gurkplanta är den stark nog att klara sig utomhus, men tänk på att den ska passa din växtzon.
OBS: Det är viktigt att du är försiktig när du planterar om gurkan från den mindre krukan till den större krukan. Är man för hårdhänt med stjälken skadar man gurkplantan, och då kan det gå som på bilden nedan.
Plantan på bilden nedan bytte vi ut, och ersättningsplantan klarade sig hur bra som helst.
På bilden nedan ser du en gurkplanta som vi sådde i odlingsbädd. Den tog sig riktigt bra och plantorna i odlingsbädden producerade många gurkor.
Du ska skörda gurkorna löpande under säsongen allt eftersom de mognar. Förvara dem helst i rumstemperatur, då de förlorar lite av smaken ifall du förvarar dem i kylskåpet.
Inga gurkor gillar kyla, och det gäller särskilt för de gurkor som ska odlas i växthus. De behöver därför "vänjas in".
Det gör du genom att du ställer ut plantorna när det är ungefär 15 grader varmt ute, sen tar du in dem och gör om processen några gånger innan plantorna får vara ute permanent.
Det är också bra om gurkplantorna placeras så vindstilla det går, för vind och blåst gillar de inte.
Att ge dina gurkor flytande näring enligt instruktionen på förpackningen är en bra idé. Den flytande näringen ska blandas ut i vattnet du vattnar gurkorna med, och normalt räcker det att tillsätta flytande näring någon gång i veckan.
Att tillsätta växtnäring ska samtidigt inte ses som något krav. Vi har odlat gurkor utan växtnäring under många år och de har blivit hur bra som helst. Men ser dina gurkor lite ledsna ut och växer de långsammare än normalt är tillsättning av växtnäring en smart idé.
För att din gurkplanta ska kunna växa som det är tänkt måste du gallra bort ungefär vartannat gurkämne (gurkskott). Om du inte gallrar bort gurkämnen regelbundet får du många men på tok för små gurkor.
Allt eftersom dina gurkplantor växer måste de få större och bättre stöd. Att knyta upp gurkorna i trådar och spaljé/blompinnar en gång räcker inte, du måste hela tiden "binda upp" grenarna så de får nytt fäste.
Tänk också på att gurkplantorna måste bindas upp så pass stabilt att de klarar vikten av många och riktigt stora gurkor.
Om du odlar dina gurkor i växthus ska du helst ha en värme på omkring 20–25 grader. Under dagar som är riktigt varma är det en bra idé att lufta växthuset så det inte blir för varmt. Att spraya/duscha plantorna med vatten är också ett bra sätt att sänka temperaturen på.
Du ska även tänka på att ha dina gurkor på ett skuggfritt ställe i växthuset då gurkor verkligen gillar solljus. Försök också hålla vattningen jämn genom att vattna gurkorna flera gånger per dag.
Du ska plantera ut gurkplantorna när jordtemperaturen är ungefär 15 grader och nattfrosten är över.
Gurkplantor trivs bäst när de får vatten ofta, gärna flera gånger om dagen. Men vattna inte för mycket varje gång. Gurkplantor som får för mycket vatten blir lätt sjuka och undernärda. Jorden ska vara fuktig men inte genomdränkt.
Gurkplantor behöver minst 6 timmar sol för att växa och må bra, men 8 timmar sol eller mer är idealt.
Du ska skörda gurkorna när de är mellanstora, fasta och har ett ljusgrönt skal. Övermogna gurkor känns mjuka och blir ljusgula, och får normalt en bitter smak som få gillar.
De tre vanligaste anledningarna till att löven är gula är övervattning, undervattning och näringsbrist. Gula blad undviker du genom att ge växtnäring och genom att vattna gurkorna ofta men inte med för mycket vatten varje gång.