Bonsaiträd: Odling, skötsel och fakta

Här lär du dig allt du behöver veta om bonsaiträd.

Artikelns innehåll

Vad är bonsaiträd?

Bonsai betyder ungefär "träd i liten kruka", och ett bonsaiträd är just ett litet träd i en liten kruka. Att odla och sköta om bonsaiträd är både en hobby och en konstform. Lyckas du bra med odlingen har du ett vackert miniatyrträd som ser ut som ett fullvuxet träd.

Bild: Ragesoss

Vem ska ha bonsaiträd?

Om du är nybörjare inom växter borde du inte skaffa bonsaiträd. Om du ändå gör det ska du veta vad du ger dig in på. Bonsaiträd är svåra att odla och sköta om, så är du nyinvigd inom växter passar det bättre att exempelvis odla popcorngräs eller att odla dahlia istället.

Fast lyckas du väl med ditt bonsaiträd är tidsåtgången för skötseln och odlingen värd varenda sekund. Så även som nybörjare är det fullt möjligt att få ett riktigt fint bonsaiträd.

Vilka bonsaiträd finns det?

Dunge

Bonsaiträd av gruppen dunge bildar en dunge som har en gemensam rotboll.

Dödved

Bonsaiträd av gruppen dödved saknar till stor del bark och ser död och torr ut. Bonsaiträdet nedan tillhör gruppen dödved och är cirka 150 år gammalt.

Bild: Antares

Informellt upprätt

Bonsaiträd av gruppen informellt upprätt är den vanligaste sorten som är populärast både i Sverige och globalt sett. Dessa träd står upprätt med en stam som är ganska rak, men inte helt rak.

Bild: Ragesoss

Kaskad

Bonsaiträd av gruppen kaskad växer neråt, och kronan ska vara under krukans botten.

Bild: Wikimedia

Klipplantering

Bonsaiträd av gruppen klipplantering är ett eller flera träd som växer på en sten som föreställer ett berg. Här är det viktigt att få proportionen mellan sten ("berg") och bonsaiträd att se naturlig ut.

Kvastform

Bonsaiträd av gruppen kvastform har ingen öppen front utan en kvastlik krona.

Literati

Bonsaiträd av gruppen literati är minimalistiska träd som kräver en vacker stam för att räknas som stilfulla. Det är svårt att lyckas med detta träd, till och med för experter inom bonsaiträd.

Lutande

Bonsaiträd av gruppen lutande har en kraftigt lutande stam.

Bild: Saliko

Rot-över-sten

Bonsaiträd av gruppen rot-över-sten växer på en sten som har rötter som omfamnar stenen på väg ner mot jorden. Ett av de vanligaste rot-över-sten-träden är Tokyolönn.

Halvkaskad

Bonsaiträd av gruppen halvkaskad liknar kaskadträden, men här finns det inget krav på att kronan ska vara under krukhöjd.

Skog

Bonsaiträd av gruppen skog ska består av 3, 5, 7, 9, 11 eller fler träd i grupp. De minsta träden ska vara ytterst för att skapa ett trovärdigt perspektiv.

Det är också viktigt att inga stammar skymmer andra stammar, även om skogskbonsai-trädet nedan bryter mot många stilregler.

Bild: Ragesoss

Upprätt

Bonsaiträd av gruppen upprätt (kallas även formellt upprätt) ska ha en helt rak stam. Det är mycket svårt att lyckas med detta bonsaiträd.

Bild: Ragesoss

Vindsvept

Bonsaiträd av gruppen vindsvept ska se ut som de befinner sig på en blåsig kust. Alla grenar ska växa åt samma håll för att simulera vindpåverkan.

Hur odlar och sköter man om bonsaiträd?

Hur kan man skapa en bonsai?

En bonsai kan du skapa genom att ta en stickling från ett annat bonsaiträd, genom att så från frö och genom att köpa ett "färdigt" bonsaiträd från blomsterhandeln. Fast tänk på att bonsaiträd som du köper i kruka inte är färdiga utan kräver löpande omvårdnad.

Vilka träd fungerar som bonsaiträd?

Kinesisk alm, liguster, myrten, benjaminfikus och carmona passar alla bra som bonsaiträd. Svenska träd såsom lönn, ek och tall kräver naturliga vintrar för att överleva på sikt, så därför kan du inte ha dem inomhus som bonsaiträd.

Hur ofta ska man vattna sin bonsai?

Du ska vattna ditt bonsaiträd så mycket och så ofta att jorden inte riskerar att torka ut. Exakt hur ofta du ska vattna, och hur mycket vatten dina bonsaiträd kräver, beror främst på vilka trädarter du har och hur stor kruka du har.

Vilken jord ska bonsaiträd ha?

Bonsaiträd ska ha porös jord som släpper igenom mycket vatten. Om jorden är för hård kan vatten bli stående i krukan, vilket betyder att de små och känsliga rötterna riskerar att ruttna.

Exakt vilken jordtyp din bonsai ska ha beror på vad du har för bonsaiträd. Det finns alltså ingen "bonsaijord" som passar alla bonsaiträd.

Ska man gödsla bonsaiträd?

Ja, bonsaiträd behöver gödsel eller någon likvärdig växtnäring för att kunna växa och överleva. Flytande fullgödselmedel såsom Blomstra sägs passa bra som växtnäring till bonsaiträd.

Det kan tillsättas varje gång du vattnar trädet, men extremt utspätt så bonsaiträdet får lagom med näring. Bonsaiträd har nämligen en mycket liten näringsreserv som bara kan ta till sig en begränsad mängd näring åt gången.

Ska man beskära bonsaiträd?

Ja, bonsaiträd ska beskäras regelbundet. Yngre bonsaiträd ska beskäras varje år i samband med omplanteringen, medan äldre träd inte behöver beskäras lika ofta.

Bladverket (eller barrverket) ska beskäras så trädet passar den bonsaityp du har. Grenbeskärning ska också göras med jämna mellanrum, normalt minst årligen.

Rotbeskärning är även det en viktig del av skötseln. Yngre träd ska beskäras med ungefär en tredjedel av rötterna medan äldre träd bara ska beskäras några centimeter.

Målet med att rotbeskära bonsaiträd är att skapa en fast, tät och kompakt rotklump som gör att trädet kan ta upp maximalt med näring.

Hur ofta ska man omplantera bonsaiträd?

Yngre bonsaiträd ska omplanteras årligen medan äldre bonsaiträd kräver omplantering ungefär vart 2–5:e år. Att omplantera sina bonsaiträd är viktigt för att rötterna ska må bra och för att yngre bonsaiträd ska få möjlighet att växa ordentligt.

Vanliga frågor

Var kommer bonsaiträd från ursprungligen?

Bonsaiträd kommer ursprungligen från Kina där de började odlas för omkring 3 000 år sedan. Ordet bonsai kommer däremot från Japan.

Hur gammalt kan ett bonsaiträd bli?

Det finns bonsaiträd som fortfarande lever som är över 800 år gamla. De har vårdats noga i många generationer och kommer sannolikt leva flera hundra år till.

Skadar man trädet när man har bonsai hemma?

Nej, trädet mår bra så länge du tar väl hand om det. Även om rotkanalen är tät och kompakt mår bonsaiträd lika bra som träd som finns ute i naturen.

Hur mycket sol behöver bonsaiträd?

Bonsaiträd trivs bra där det är ljust, men exakt hur mycket sol bonsaiträd behöver beror främst på krukstorleken och trädarten.

Finns det bonsaiträd som ger frukt?

Ja, det finns bonsaiträd som ger frukt. Men frukterna är små och kommer nästan alltid oregelbundet.

Vad kostar ett bonsaiträd?

Ett fullvuxet bonsaiträd kostar normalt mellan 200–800 kr. Snittpriset är ca 500 kr. Faktorer som avgör priset är främst vilken trädart bonsaiträdet är av och vilken kruka som följer med.

Vilka träd passar som bonsai?

Exempel på träd som passar som bonsai är citronfikus, benjaminfikus, bambu, glanskörsbär, japansk kvitten, japansk lönn, kaprifol, kinesisk en, korstörne, satsukiazalea och vinterjasmin.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Martin Johansson

För Martin har intresset för natur och trädgård har kommit i vuxen ålder. Martin arbetar mest med det tekniska på Trädgårdstipset, men ibland skriver han också artiklar.

Du kanske också gillar detta

Koreagran: Skötselråd och Fakta

Läs mer

Citronträd: Skötselråd och Fakta

Läs mer

Vintergröna växter: 10 växter som är gröna året om

Läs mer

Dahlia: Plantering och skötsel (Guide)

Läs mer
cross-circle