Tips för att ha en fin och respektfull minnesstund i trädgården

Här berättar vi allt du behöver veta om hur du anordnar en fin minnesstund i din trädgård.

Artikelns innehåll

Välj ut en bra plats i trädgården

En bra plats i trädgården är exempelvis ett ställe som den avlidne gillade att vara på, kanske vid en favoritbuske eller vid en parkbänk i trädgården. Det är även en bra idé att placera ut ett kort på den avlidne på den plats du väljer ut så att besökare och anhöriga får möjlighet säga farväl.

Att plantera blommor såsom dahlia eller fredskalla vid den utvalda platsen är också en bra idé, eller kanske några vintergröna växter som hedrande minne.

Beställ mat och dryck (vid behov)

Det finns cateringfirmor som erbjuder catering av mat och dryck till minnesstunder. Hos dem kan du i regel välja bland färdiga menyer eller alternativt plocka ihop en egen meny till dina gäster.

Att tillaga och servera maten själv går också bra, men det kan samtidigt bli stressigt att både sköta maten och delta på och/eller leda minnesstunden. Den stora fördelen med att beställa mat och dryck av en cateringfirma är att man slipper stressa, men att ta hand om maten själv är oftast billigare.

Hos restaurangen Kajuteriet i Malmö kan du se ett exempel på en minnesstund meny. Hos dem hittar du priser och utformningar på kompletta menyer för catering till minnestunder.

Så även om du inte bor i Malmö får du alltså något att jämföra med inför din eventuella beställning av catering av mat och dryck.

Säkerställ att alla hör vad som sägs

Om det rör sig om en minnestund med får besökare kan du räkna med att alla hör vad som sägs, men är det en minnesstund med många besökare är det bra att säkerställa att alla gäster hör saker som tal och upprop.

Att skaffa en större blåtandshögtalare och en trådlös mikrofon brukar räcka ifall du tror att de som står längst bort från till exempel talaren riskerar att inte höra vad som sägs.

Beställ ett musikframträdande (vid behov)

Om behovet finns kan man beställa ett musikframträdande för minnesstunden, om ingen i sällskapet vill/kan sjunga vill säga. Några populära musikstycken för minnestunder och begravningar är:

  1. Time to say goodbye – Andrea Bocelli
  2. Hallelujah – Jeff Buckley
  3. Tears in heaven – Eric Clapton
  4. Goodbye my lover – James Blunt

Länkarna ovan tar dig till Youtube där du kan höra musikstyckena i sin helhet. Normalt sett kostar ett musikframträdande för en minnesstund ca 1 000–3 000 kr. Det exakta priset beror främst på val av artist och framträdandets längd.

Förbered och skicka ut tackkort

Att uppmärksamma de som kommit till minnesstunden är ett viktigt inslag, och det gör du normalt sett bäst med hjälp av att skicka ut tackkort. Tackkorten behöver inte vara dyrt eller innehålla mycket text, och vanligtvis skickar man ut tackkorten några dagar efter att minnesstunden hållits.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Martin Johansson

För Martin har intresset för natur och trädgård har kommit i vuxen ålder. Martin arbetar mest med det tekniska på Trädgårdstipset, men ibland skriver han också artiklar.

Du kanske också gillar detta

Syren: Guide om plantering och skötsel

Läs mer

Solros: Plantering, Skötsel och Fakta

Läs mer

Gurka: Odlingstips och skötselråd (Guide)

Läs mer

Pumpa: Odlingstips och skötselråd (Guide)

Läs mer
cross-circle