Luktärter: Så lyckas du med dem

Här lär du dig allt om hur du odlar och sköter om dina luktärter.

Artikelns innehåll

Vad är luktärter?

Luktärter är en färggrann och lättskött sommarblomma som är både populär och prisvärd. En fröpåse kostar generellt omkring 50 kr och de blir i regel mellan 0,5–2 meter höga. Det finns luktärter i form av både äldre sorter och moderna hybrider. De äldre sorterna luktar starkast.

En annan fördel med luktärter är att det finns många sorter att välja på. Det finns exempelvis kortare, längre, starkt luktande och lite mer diskret luktande varianter av denna växt.

Bild: Abbanoon

Hur odlar man luktärter?

Innan vi börjar

Du kan så dina luktärter direkt utomhus ifall jorden håller en värme på minst 12 plusgrader, men genom att förodla dem inomhus förtidigar du blomningen.

Därför rekommenderar vi förodling framför direktodling från frö utomhus. I denna guide förutsätter vi att du förodlar dina luktärter.

Förodling

  1. Du ska normalt börja med förodlingen cirka 6 veckor före utsättningen. Generelt är det i mars, men bor du i södra Sverige kan du börja med förodlingen ännu tidigare.
  2. Skaffa djupa krukor att förodla i. Det underlättar då luktärter har tunna och känsliga rötter som behöver gott om plats att kunna växa.
  3. Skaffa luktärtsfrö som passar de förutsättningar du har. Om du tänkt odla på balkongen passar exempelvis luktärter som blir lite kortare.
  4. Fyll krukan med blomjord. Om du vill kan du toppa med såjord så plantan får lite mer näringsrik jord.
  5. Lägg fröerna ungefär 1 cm under jord. Vattna helst med sprayflaska så fröna inte hamnar för långt ner i krukan.
  6. Placera krukorna på en sval och ljus plats. Plantorna trivs bäst strax under vanlig rumstemperatur. 18 grader är ett bra riktmärke att ha.
  7. Toppa plantorna allt eftersom de växer. Du kan toppa dem ovanför tredje bladparet, och ju mer du toppar desto kraftfullare och stadigare blir plantan. Du ser lätt när det är dags att toppa plantorna då de gärna vill förgrena sig i krukan.
  8. När rötterna tagit sig är det dags att plantera om plantorna i större krukor. Använd blomjord även denna gång, och ge inte plantorna extra näring då blomjorden ger dem all näring de behöver just nu.

Utskolning och odling utomhus

  1. Bär in och ut krukorna med plantorna i under någon vecka. Det gör du för att vänja dem vid det kallare uteklimatet. Plantorna är just nu små och sköra och mår bäst av att bo inomhus under "utskolningsveckan". Skydda gärna plantorna med en markduk så de får extra skydd.
  2. Plantera luktärterna på en solig plats, men som nödlösning fungerar också halvskuggigt läge.
  3. Luktärterna vill normalt ha näringsrik och djupt grävd jord. Ett undantag till det är de buskigare sorterna som normalt klarar sig i lite näringsfattigare jord.

Underhåll och skötsel

  1. Ge dina luktärter lagom med näring under hela utesäsongen. Ge gärna mindre näring än rekommenderat fast lite oftare än normalt. Då får luktärterna särskilt bra förutsättningar för att ta åt sig den extra näring de får av dig. En bra riktlinje är att ge luktärterna extra näring var 7–10:e dag.
  2. Klipp ner längre kvistar med så mycket blommor att de tynger ner plantan. Om du gör det gynnas knoppsättningen, vilket leder till att du får ännu fler blommor.

Vanliga frågor

Hur ofta ska jag vattna luktärter?

Du ska vattna dina luktärter så de har fuktig, men samtidigt inte genomblöt jord.

Kan jag odla luktärter i blomlåda?

Ja, du kan odla luktärter i blomlåda. Men bara så länge deras rötter får plats och så länge de har tillräckligt med plats utanför blomlådan för att kunna växa.

Kan jag göra buketter av luktärter?

Ja, det går bra, men tänk på att mottagaren ska gilla lukten som normalt är rätt stark.

Kan jag äta luktärter?

Nej, alla delar på luktärter är giftiga och orsakar bland annat kräkning och illamående. Varken människor eller djur klarar av att äta luktärter.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Martin Johansson

För Martin har intresset för natur och trädgård har kommit i vuxen ålder. Martin arbetar mest med det tekniska på Trädgårdstipset, men ibland skriver han också artiklar.

Du kanske också gillar detta

Solros: Plantering, Skötsel och Fakta

Läs mer

Vintergröna växter: 10 växter som är gröna året om

Läs mer

20 ätliga blommor som kan odlas i din trädgård

Läs mer

Järnek: Plantering, Skötsel och Fakta

Läs mer
cross-circle