Syren: Guide om plantering och skötsel

Här lär du dig allt som är viktigt inom området syrener.

Artikelns innehåll

Var kan man plantera syren?

Syren trivs bra i nästan hela Sverige, mer specifikt växtzon 1–6 och ibland 1–7. Jorden ska helst vara mullrik och näringsrik, och idealt ska det finnas med lite lerjord i mixen. Syrenen trivs bäst i soliga lägen men att plantera syrenerna i halvskugga går också bra.

Hur planterar man syren?

Följ de steg vi berättar om nedan för att odla syren. Tänk gärna på att syrener helst ska planteras på vår eller höst.

  1. Köp syrenplantor.
  2. Ställ syrenplantorna i vatten innan plantering, och låt dem stå och dra så de blir ordentligt genomvattnade.
  3. Luckra upp jorden där du ska plantera dina syrener.
  4. Blanda gärna i kompost eller gödsel i den jord som syrenplantorna ska planteras i.
  5. Gräv ett stort hål på ca 50–60 cm, sätt ner syrenplantan och fyll igen med jord. Ungefär 3–4 syrenplantor per meter brukar vara lagom, och tänk på att syrenplantorna ska ha ungefär samma djup som de hade i krukan.
  6. Tryck till jorden så syrenplantorna står stadigt. Se upp så du inte skadar plantorna bara.
  7. Efter några veckor ska du fylla på med mer jord runt plantan och trycka till. Då har jorden normalt sjunkit undan en del sedan du planterade syrenerna.
  8. Vattna syrenhäcken rikligt under det första året, och gödsla gärna minst en gång, förslagsvis på våren. Tänk på att vattna mycket vid varje tillfälle så vattnet sjunker djupt ner i marken. Då maximerar du chansen för att dina syrenplantor får starka rötter.

Vilka syrener är vanliga i Sverige?

Här nedan berättar vi om fyra syrener som är vanliga i Sverige.

Syringa Vulgaris

Bild: Jiron

Syringa Vulgaris ger lila blommor och mörkgröna blad, och är den vanligaste syrensorten i Sverige. Den passar bra som exempelvis friväxande häck eller berså.

Den kräver gott om utrymme då den breder ut sig rejält både på höjden och bredden.
Syringa vulgaris kan bli hela 7 meter hög och kan odlas i växtzon 1–7. Blomningen är normalt mellan maj–juni.

Syringa Vulgaris Alba

Bild: Wikimedia

Syringa Vulgaris Alba är en syren som ger vita blommor och har ljusgröna blad. Den passar bra som både friväxande häck och berså, och många väljer att kombinera den med lila blommor från Syringa vulgaris.

Syringa Vulgaris Alba kan bli upp till 6 meter hög och klarar sig bra i växtzon 1–6. Blomningen sker normalt mellan maj–juni.

Ungersk syren

Bild: Sten Porse

Ungersk syren ger lila blommor och passar särskilt bra som häck. Blomningen sker normalt mellan juni–juli. Syrenen trivs bäst i växtzon 1–6.

Dvärgsyren

Bild: Daderot

Dvärgsyrenen har mörklila blommor och blir generellt inte så tät som de flesta andra syrener blir. Syrenen blir omkring 1 meter hög och 1,5 meter bred, och den blommar normalt mellan maj– juni. Syrenen trivs bäst i växtzon 1–6.

Är det jobbigt sköta om en syren?

Nej, syrener tål det mesta och har låga underhållskrav. Det du behöver göra är att klippa den, vattna den och beskära den. Att göra det kanske låter jobbigt, men sett över ett helt år är det inte många timmar du behöver lägga på att sökta om dina syrener.

Vattning

Som vi tidigare sagt ska syrenhäckar vattnas rikligt under det första året i marken, men efter det behöver du bara vattna dina syrener om det är väldigt torrt i marken.

Kraftfull beskärning

Om din syren blivit kal nertill krävs en kraftfull beskärning så bara omkring 15 cm av stammen återstår. Denna kraftiga beskärning kan du göra under vinter eller våren, alltså innan syrenerna "vaknat till liv".

Föryngringsbeskärning

När du föryngringsbeskär dina syrener ska du kapa de äldsta grenarna som finns lägre än 30 cm från marken. Tänk på att inte skära bort alla starka grenar så dina syrener förblir stabila.

Det är bäst att föryngringsbeskära i omgångar så du kan säkerställa att dina syrener hinner återhämta sig. Den bästa tiden att föryngringsbeskära är vinter och vår.

Efter att du föryngringsbeskurit dina syrener har de särskilt goda förutsättningar att växa sig starka och få en vacker blomning.

Ta bort överblommade blommor

När du tar bort överblommade klasar ser du till att dina syrener förblir vackra. Det är inget måste att göra detta, men när du ändå har syrener är det lika bra att de får visa vad de går för.

Kan man föröka sina syrener?

Ja, det går bra att föröka dina syrener. Det gör du genom att gräva upp de rotskott som landat på marken och efter det plantera om dem någon annanstans.

De mest livsdugliga rotskotten är omkring en halvmeter höga. Dessa kan du plantera utomhus när du vill. Rotskott som är kortare än så behöver stå i en kruka tills de blivit ca en halvmeter på höjden, alltså tills de fått ett rotsystem som är starkt nog att klara sig utomhus.

Vid utomhusplanteringen ska du helst klippa ner skottet några decimeter ovanför ett bladpar. Detta är för att plantan ska fokusera mest på rötterna i stället för att lägga energi på att få bladen att blomma.

Vanliga frågor

Kan man göra syren till träd?

Ja, du kan göra syren till träd. Det gör du genom att låta syrenen växa utan att beskära den över huvud taget. Stammen blir då kalare och kalare, och tillslut bildas en tjock trädstam med tillhörande trädkrona.

Hur länge blommar syrener?

Syrener blommar vanligtvis i 2–3 veckor. Hur länge dina syrener blommar beror främst på väder, vattning och vilken typ av syren du har.

Hur många syrener finns det?

Det finns omkring 20 typer av syrener världen över.

Hur mycket sol behöver syrener?

Syrener behöver minst 6 timmar solljus per dag för att må bra och kunna blomma ut ordentligt.

Lockar syrener till sig insekter?

Ja, syrener lockar till sig pollinatörer såsom fjärilar, humlor och bin.

Kan man odla syrener i kruka?

Ja, men för att syrenerna ska kunna växa sig stora och starka krävs utomhusplantering. Dvärgsyrener är samtidigt ett undantag som ofta klarar sig bra i en stor kruka.

Varför blommar inte mina syrener?

Vanliga anledningar till att syrener inte blommar är att de inte får tillräckligt med sol och/eller för de är för gamla och i behov av beskärning.

Kan man äta syrenblommor?

Ja, du kan äta syrenblommor. Det är bland annat populärt att strö på lite syrenblommor på efterrätten och att lägga lite syrenblommor i salladen. Syrenblommor används också som exempelvis parfym och honung.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Martin Johansson

För Martin har intresset för natur och trädgård har kommit i vuxen ålder. Martin arbetar mest med det tekniska på Trädgårdstipset, men ibland skriver han också artiklar.

Du kanske också gillar detta

Att odla kantareller: Kan man göra det?

Läs mer

Idegran: Skötseltips och Fakta

Läs mer

Tips för att ha en fin och respektfull minnesstund i trädgården

Läs mer

Sockblomma: Skötsel, Odling och Fakta

Läs mer
cross-circle