Att odla kantareller: Kan man göra det?

Här får du ett tydligt svar på om du kan odla kantareller eller inte.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Kan man odla kantareller?

Nej, du kan inte odla kantareller. Detta då kantareller växer på trädens rötter och därför måste leva i symbios med träd för att kunna växa. Det går inte att skapa förutsättningar för att kantareller ska växa på konstgjord väg, så att försöka odla kantareller är meningslöst.

Bild: Wikimedia

Varför kan man odla champinjoner men inte kantareller?

Champinjoner kräver inte lika speciella förutsättningar för att kunna växa som kantarellen gör.

Champinjoner bryter ner till exempel sågspån eller tidningspapper för att växa, vilket gör att den är lätt att odla, medan kantareller tar näring från trädens rötter och kräver speciella jordförhållanden.

Kommer man kunna odla kantareller i framtiden?

Nej, förmodligen inte. Det är för dyrt att forska om hur man odlar kantareller, och då det ändå finns så mycket kantareller i skogen är den forskningen inget som prioriteras.

Men kommer man på vad som triggar kantarellens tillväxt i detalj kan kantarellodling bli möjligt i framtiden. Möjligheten att man kommer på det ska samtidigt räknas som låg.

Vanliga frågor

Vilken jord behöver kantareller för att växa?

Kantareller behöver fuktig, väldränerad jord som är rik på de organiska material som krävs för att kantarellen ska växa. Kantareller behöver också ett träd att leva i symbios med såsom en gran, ett bokträd eller en tall.

Men om kantareller kan växa i skogen, varför kan de inte växa hemma?

Kantareller kräver så pass unika förhållanden att forskarna inte vet hur man återskapar dem någon annanstans än där de växer naturligt. Därför är det snudd på omöjligt att odla kantareller hemma.

Hur snabbt växer kantareller?

Kantareller växer normalt med ca 3–4 cm i månaden. Men den symbios som krävs med trädet och dess rötter tar det flera år att skapa.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Martin Johansson

För Martin har intresset för natur och trädgård har kommit i vuxen ålder. Martin arbetar mest med det tekniska på Trädgårdstipset, men ibland skriver han också artiklar.

Du kanske också gillar detta

Gurka: Odlingstips och skötselråd (Guide)

Läs mer

Vintergröna växter: 10 växter som är gröna året om

Läs mer

Solros: Plantering, Skötsel och Fakta

Läs mer

Fredskalla: Skötselråd och fakta

Läs mer
cross-circle