Lagerhägg: Skötselråd och Fakta

Här lär du dig allt du behöver veta om lagerhägg.

Artikelns innehåll

Vad är lagerhägg?

Lagerhägg är en av Europas mest populära häckväxter, förmodligen för den både är lättskött och en av de växter som är gröna året om. Du behöver inte nödvändigtvis ha lagerhäggen som häck, utan denna växt passar lika bra i en blandplantering.

Flera fördelar med lagerhäggen är att växten:

  • Är trevlig att titta på med sina mörkgröna och läderartade blad.
  • Har vackra, vita blommor på våren som pollinatörer såsom bin gillar.
  • Är lätt att beskära, alltså forma.
  • Har ett tätt bladverk som dämpar ljud och ger ett bra insynsskydd.
  • Har ett bra skydd mot sjukdomar och skadedjur.

Blommande lagerhägg

Lagerhäggens blad

Bild: Karduelis

Lägerhäggens bär

Bild: Wodetan

Plantering av lagerhägg

  • Plantera din lagerhägg på våren eller hösten. Om du gör det slipper växten extrem värme och extrem kyla, vilket gör att den växer bättre i det känsliga tidiga skedet.
  • Gräv ett planteringsdike med en bredd på mellan 50–70 cm.
  • Ta bort allt ogräs du hittar, luckra upp jorden i diket och blanda den med krukjord.
  • Tillsätt kogödselkompost om du planterar din lagerhägg på våren, men om du planterar på hösten kan du vänta med att gödsla till kommande vår.
  • Plantera lagerhäggsplantorna i diket på samma höjd som de var i krukorna. Fyll på med jord och tryck försiktigt med händerna runt plantan för att säkerställa att den står stadigt i marken.

Skötselråd för lagerhägg

  • Vattna plantorna rikligt under de första veckorna efter planteringen så de kan växa sig starka. Därefter räcker det om du vattnar ifall det är en längre period av torka.
  • Beskär lagerhäggen regelbundet för att den ska få rätt form. Den bästa tiden att beskära är juli, augusti och september. Tänk också på att häcken blir tätare ifall du beskär den tack vare alla nya skott som kommer strax efter beskärningen.
  • Din lagerhägg riskerar att skållas på våren när solen lyser starkt men rötterna fortfarande står i jord som är frusen. Vid vårvintern är det därför en bra idé att täcka lagerhäggen, åtminstone under de första åren innan lagerhäggen växt sig stark.
  • Ifall grenar skadas av exempelvis frost eller sol skär du ner dem till den friska delen.

Vanliga frågor

Är lagerhägg en tålig växt?

Lagerhägg är en relativt tålig växt som trivs bäst i växtzon 1–3, alternativt växtzon 4 vid kusten. Växten ogillar nämligen allt för kalla vintrar. Det är därför den inte trivs i de högsta växtzonerna.

Är lagerhägg en giftig växt?

Ja, både bladen och bären smakar hemskt illa och är mycket giftiga. Växten är farlig att äta för människor, och är även en av de växter som är farliga att äta för hund och katt.

Hur snabbt växer lagerhägg?

Lagerhägg växer generellt med ca 30–60 cm per år.

Kan jag odla lagerhägg i kruka?

Ja, mindre typer av lagerhägg kan odlas i stora krukor med bra dränering. Med bra jord i krukan och växtnäring som tillsätts regelbundet ökar du dina möjligheter att lyckas med krukplanterad lagerhägg.

Producerar lagerhägg bär?

Ja, lagerhägg producerar bär som är giftiga för i princip alla utom vissa fågelarter. Bären är normalt röda som omogna och mörkblå som mogna, och ser ut ungefär som små körsbär.

Kan lagerhägg växa i skugga?

Ja, lagerhägg kan växa om det är halvskuggigt, men tumregeln säger: ju mer ljus växten får desto vackrare blir blommorna.

Hur nöjd var du med innehållet?

Martin Johansson

För Martin har intresset för natur och trädgård har kommit i vuxen ålder. Martin arbetar mest med det tekniska på Trädgårdstipset, men ibland skriver han också artiklar.

Du kanske också gillar detta

Sockblomma: Skötsel, Odling och Fakta

Läs mer

Solceller på växthus: Funkar det och är det värt pengarna?

Läs mer

Fredskalla: Skötselråd och fakta

Läs mer

Laddbox till hemmet: Köpguide med allt du behöver veta

Läs mer
cross-circle